colab studio, llc

art + architecture     collaborating since 1999    select from the navigation above to view what we are about.



 

vali multi – windsor

  • Category: residential, unbuilt
  • Tags: 
  • Posted date: April 23, 2014


April 23, 2014

Sustainable micro-community design: Working with a local developer, we designed a community of three unique single-family homes for a site between two neighborhood streets. We provide a layout to achieve fifteen units on the site, where other developers had only planned for nine. The design includes seven 3-bedroom units, eight 1-bedroom units, and a community space. Each unit faces a private courtyard and deck with operable gates to take advantage of social engagement with other residents. A large turf area and community garden is placed at the center of the site, adjacent to the family units,...

Read More

overcoming; nashville civil rights memorial



April 23, 2014

Provocatively arranged alternating walls showcasing negative and positive statements surrounding past and present Civil Rights struggles: Four transparent colored glass walls are arranged parallel to a courthouse on a site of a historic 1960 march. To demonstrate the tremendous courage required to battle oppression, statements of repression are displayed in two outer walls in orange glass. Countering those walls, two blue glass walls with text and images expressing the history, courage, and successes born of the Nashville Civil Rights Movement of the 1960’s is displayed. Between the blue walls,...

Read More

precious



April 23, 2014

Thought provoking sculpture within a neighborhood park: Ten figurative sculptures are arranged on existing boulders at a new neighborhood park on the edge of town. The area used to be considered a ‘frontier’, and is now becoming crowded enough with homes that a preserved area has become a park. Each figure is holding a bronze object representing what many people consider important in their lives (house, work, car, entertainment, etc). The figures are carrying these objects along a path as they enter the desert. Will they leave them behind or bring them with them into the ‘frontier’?

Read More

vali homes infill prototype house

  • Category: architecture, residential
  • Tags: 
  • Posted date: September 9, 2013


September 9, 2013

Creating affordable ultra-sustainable housing for infill lots across Metropolitan Phoenix: Working with Vali Homes, a Developer/Sustainable-Consultant and 180 Degrees, a quality General Contractor, our Team has engaged in studying various structures, methods and materials for building on empty lots in well-established Phoenix neighborhoods. These homes are meant as a contemporary equivalent of the “case study” homes of the 1960s- though built for our time and place, and with sustainability in mind. The home surpasses LEED Platinum certification, and has a blower test rating of .68 ach50. Using...

Read More

what we hold dear

  • Category: public art
  • Tags: ,
  • Posted date: September 8, 2013


September 8, 2013

Exploration of the outward expression of one’s individuality and culture: We asked students at an international program what they bring with them from their culture when they travel abroad. We transformed their answers into cast bronze “vessels” that are worn as backpacks on abstracted concrete figures. Ten independent figures are placed surrounding two oval-shaped lawns, with the figures all facing towards each other. They appear to be walking to meet as a group in the center of the lawn. A small amount of descriptive texts and poems by Ron Phares are attached to the pedestals to provide...

Read More

desert islands 2013 – feast on the street

  • Category: installation, public art
  • Tags: 
  • Posted date: September 7, 2013


September 7, 2013

Providing a sense of empowerment over the city with a view: A proposal originally conceived in 1999 to connect two Phoenix neighborhoods became a reality as an addition to the “Feast On The Streets” in April of 2013 put on by Roosevelt Row and Downtown Voices Coalition. The Feast showcased a ½ mile long dining table on a downtown street. Our project placed a scissor lift on either end of the table. We asked people to sign a waiver and put on a harness, then lifted them 35 feet in the air to get a view of the festivities and the surrounding city. They could also view the other person and lift...

Read More

cyclist’s feat

  • Category: public art
  • Tags: 
  • Posted date: September 1, 2013


September 1, 2013

Playing with forms of nature: With a modest budget for a streetscape, we decide to use boulders as a form provider and starting point for sculptures. Four sets of boulders are placed in traffic calming “chicanes”. Then formed piping based on the shapes of the boulders that hold several water-jet-cut steel cyclists. The precarious positions of the cyclists relate to how dangerous urban and mountain riding can feel. Some personal stories of moments in Tempe are also included in subtle compositional choices.

Read More

connectocracy



July 1, 2013

Beginning with the question of how to make all 300 million US citizens feel like a cohesive community, we decided to study how people in the US Armed Services work together to get through tough situations while each individual maintains a balance between giving themselves to the group versus keeping a sense of personal identity. The project contains three levels of existence; individual, communal, and universal; which are physically and visually connected throughout the main space with the airport’s USO. 15 installations of typical house-shaped stainless steel boxes are placed flowing from outside...

Read More

estes home designs

  • Category: architecture, unbuilt
  • Tags: 
  • Posted date: June 1, 2013


June 1, 2013

Creating a sustainable house in an established neighborhood in Phoenix: A couple asks for a house with the main space as a central hub; A gathering space. The house should fit into the context and relate to the client’s love of local mid-century residential modernism. Two designs are presented; one simple and cost efficient; the other more complex and introverted with a central atrium. Both designs limit east and west heat gain, allow for rain water collection, and would utilize radiant cooling.

Read More

hi-brow



May 1, 2013

A seemingly banal lift station is transformed into a beautiful architectural detail through the addition of a water-jet-cut steel cornice.  Rather than make the lift station simply recede further from view, the station broadcasts his valued use to its community.  The cornice is comprised of patterns derived from water, as well as imagery comparing desert and water based flora, that will cast shadows along the walls throughout the day.  These constantly changing shapes will change hour to hour, day to day, to create an ever-changing artistic display.  At night, eight LED lights cast patterns...

Read More